home
Homepage  » Scheepvaart  » Info  » Scheepstypes
In ons land is de binnenvaart reeds vele jaren een belangrijke vervoersmodus. Ook andere Europese landen hechten veel belang aan de waterwegen. Vooral Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn belangrijke binnenvaartlanden. In Europa is een vaarwegennet van ongeveer 25.000 km beschikbaar.

Op deze vaarwegen varen veel verschillende types van schepen.
Inzake laadvermogen zijn er veel schepen tussen 250 en 3500 ton. Duwvaartkonvooien kunnen tot 15.000 ton gaan voor een stel met zes duwbakken. Op Belgische kanalen (onder meer het Albertkanaal) is 10.000 ton of vier duwbakken een maximum.

Afhankelijk van de breedte en de diepgang van de kanalen, de afmetingen van sluizen en de hoogte van de bruggen kunnen er verschillende types van schepen varen. Op elk binnenschip zijn enkele kenmerken duidelijk aangegeven: de naam van het schip, de thuishaven, het laadvermogen (tonnage), de lengte en de breedte van het schip.

Scheepstypes
Spits
Tot 350 ton laadvermogen – lengte 38,50 m –breedte: 5,50 m – diepgang 2,20 m werd gebouwd voor de kleine kanalen en smalle sluizen in Frankrijk. Kan varen tot Zuid-Frankrijk. Vervoert vooral veevoer en granen, maar ook bouwmaterialen.
Dit type schip zie je nog regelmatig op het Albertkanaal en de Kempense kanalen. Meestal komen deze schepen met vrachten uit Frankrijk.

Kempenaar
Tot 600 ton laadvermogen – lengte 50 m – breedte 6,60 m – diepgang 2,50 m
Oorspronkelijk gebouwd voor de Kempense kanalen. Ook dit type schip wordt vooral gebruikt voor het vervoer van bouwmaterialen, veevoer en granen.

Dortmunder
Tot 900 ton – lengte 76 – breedte 8,20 m – diepgang 2,50 m
Werd aanvankelijk gebouwd voor de Noord-Duitse kanalen. Nu ziet men dit schip op alle grotere kanalen.

Rhein – Herne
Tot 1.350 ton – lengte 80 m – breedte 9,50 m
Dit type schip is afgestemd op het Rheni-Hernekanaal in Duitsland.

Europaschip
Tot 1.500 ton – lengte 85 m – breedte 9,50 m diepgang 3 m
Dit schip wordt gebouwd voor de grotere Europese rivieren en kanalen.

Duwkonvooi
Laadvermogen > 9000 ton – lengte 196,00 m – breedte 22,80 m – diepgang 3,40 m


Naast het laadvermogen van de schepen kan er ook een onderscheid gemaakt worden naar het type schepen: er zijn schepen voor droge lading (bulklading), er zijn schepen voor vloeibare lading, maar er zijn ook schepen voor het vervoer van auto’s, voor het vervoer van containers, enz. Voor elk type lading is er een geschikt schip te vinden.